31.12.2020 tarihinde yayımlanan 7262 sayılı ‘’Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’’ ile Türk Ticaret Kanunun ilgili maddelerinde eklemeler ve değişiklikler yapılmıştır.Türk Ticaret Kanunu alanında yapılan bu değişiklikler ise 1 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İlgili Kanun kapsamında;

  • Ticari Defterler başlığı altında Defter Tutma Yükümlülüğü’ne; Ticaret Bakanlığı, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasını zorunlu kılabileceği maddesi eklenmiştir.
  • Hamiline yazı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgiler, senetler pay sahiplerine dağıtılmadan önce Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirileceği eklenmiştir.
  • Halka açık olmayan anonim şirketlerde hamiline yazılı pay senetleri bakımından yönetim kurulunun pay sahipleri çizelgesini Merkezi Kayıt Kuruluşundan sağlayacağı listeye göre düzenlemesi hükme bağlanıyor. Bu kapsamda hamiline yazılı pay senedi sahipleri bakımından giriş kartı alma usulü kaldırılmıştır.
  • Hamiline yazılı pay senetlerinin devri ise zilyetliğin geçirilmesiyle geçmesinin yanında payı devralan tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılacak bildirimle hüküm ifade edeceği karara bağlanmıştır.

Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirimde bulunulmaması hâlinde, hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, bu Kanundan doğan paya bağlı haklarını gerekli bildirim yapılıncaya kadar kullanamayacaktır.

Hamiline yazılı pay senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmesi ve kaydedilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu kapsamda alınacak ücretler ise Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliğle belirleneceği bildirilmiştir.

  • TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanunla Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle hamiline yazılı pay senedi çıkaran anonim şirketlerde,
    • hamiline yazılı pay sahipliğine ilişkin bilgileri Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirmeyen şirketler 20 bin lira,
    • hamiline yazılı pay senedini devralmasına rağmen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen pay sahipleri hakkında 5 bin lira idari para cezası

uygulanacaktır.

  • Hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, 31 Aralık 2021’e kadar Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmek üzere pay senetleri ile birlikte anonim şirkete başvuracaktır. Başvuru üzerine anonim şirket yönetim kurulu, 5 iş günü içinde hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgileri Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirecektir. Pay sahipleri anonim şirkete başvurmazsa düzenlemeden doğan paya bağlı haklarını gerekli başvuru yapılıncaya kadar kullanamayacak, başvuruda veya bildirimde bulunmayanlara 20 bin lira idari para cezası uygulanacaktır.
  • Ayrıca 5941 sayılı Çek Kanununun geçici 3 üncü maddesinin beşinci fıkrasında geçen ‘’üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına” ilişkin geçici düzenlemenin uygulama süresi, 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun’a buradan ulaşabilirsiniz.