7252 Sayılı Teşvik ve Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar

7252 sayılı Kanun ile 01.08.2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni istihdam desteği kapsamında kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteğini sonlandırarak normal çalışmaya dönen  özel sektör işyerlerine, üç ay süre ile sigortalı başına prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında prim desteği (“Teşvik”) sağlanacak ve destek tutarı İşsizlik Fonu’ndan karşılanacaktır.

Söz konusu teşvikten yararlanılmasına ilişkin  usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafıdan yayımlanan 2020/35 sayılı Genelge ile açıklanmış olup detayları aşağıda özetlenmiştir.

1) Teşvikten Yararlanma Koşulları

Söz konusu teşvikten yararlanmak için işverenlerin;

  • 1.7.2020 tarihinden önce kısa çalışma ya da nakdi ücret desteği başvurusunda bulunmuş olup işyerinde kısa çalışma ya da covid-19 ücretsiz izin (nakdi ücret desteği) uygulanıyor olması,
  • işyerindeki kısa çalışmanın ya da covid-19 ücretsiz izin uygulamasının sona erdirerek işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri gerekmektedir.
  • İşyerinde tamamen kısa çalışmanın ya da ücretsiz izin uygulamasının sona ermesine gerek bulunmamakta olup normal çalışmaya dönen her bir sigortalı için ayrı ayrı teşvikten yararlanmak mümkündür.

2) Teşvik Tutarı

7252 sayılı prim desteği tutarı, sigortalı başına 5510 sayılı Kanun’un 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında hesaplanacaktır. Buna göre;  bir günlük tutar teşvik tutarı 36,79 TL iken bir sigortalı için yararlanılabilecek aylık azami teşvik tutarı 1.103,70 TL (36,79 TL *30) olacaktır.

Ancak teşvikten kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret alınan ortalam gün sayısı kadar faydalanmak mümkün olduğundan her sigortalı için ortalama gün sayısı dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır.

Örnek :  Destek kapsamına giren sigortalı (M)’nin 2020/Ağustos, Eylül ve Ekim ayları için destekten yararlanacağı, ilgili aylarda kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısının 20 olduğu ve prime esas kazancının da 3.000,00 TL olduğu varsayıldığında;

Her ay için teşvik tutarı, 20* 98,10= 1.962 * % 37,5=735,75 TL olacaktır.

 

3) Teşvik Süresi

Söz konusu teşvik, kısa çalışma ya da covid-19 ücretsiz izin uygulamasının sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle uygulanacak olup teşviğin uygulanma süresi 31.12.2020 tarihini geçmeyecektir.

Örnek : 7252 sayılı teşvik kısa çalışma ödeneği ve/veya nakdi ücret desteği;

  • Temmuz ayı ve öncesinde sona eren işyerleri için 2020/08. aydan başlanarak
  • Ağustos ayı ve sonrasında sona eren işyerleri için 2020/09. aydan başlanarak kullanılabilecektir.

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; kısa çalışma ödeneği alanlar için sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için ise nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecektir.

4) Teşvik Uygulaması

7252 Sayılı Kanun kapsamında sağlanacak olan teşvik , asgari ücret destekleri gibi otomatik değil manuel tanımlama işlemleri yapılarak 7252 kanun numarası seçilerek kullanılacaktır.

İlgili SGK ekranları kullanıma açılmış olup https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linki üzerinden Teşvikten Faydalanacak Sigortalı Tanımlama menüsü üzerinden yapılacaktır.

5) Kapsam Dışı Sigortalılar

7252 sayılı teşvik aşağıdaki iş, işyerleri ve sigortalılar için uygulanmayacaktır.

  • Emekli olup sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar,
  • 5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar
  • Yurtdışında çalışan sigortalılar
  • 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri
  • 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri
  • 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri

6) Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Aşağıdaki hallerde işyeri, 7252 sayılı teşvikten yararlanamaz veya daha önce yararlanmıl ise yersiz yararlanmış sayılarak yararlanılan destek tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
    • İşyerinde uygulanan kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti
    • Kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması
    • Nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti
  • 7252 sayılı teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamaz.
  • Bu madde kapsamında İşsizlik Fonu tarafından işverene sağlanan sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemez.
  • İşsizlik Fonu tarafından karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.