Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 09.05.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.  Bu düzenleme ile avukatlık staj yönetmeliğinde kapsamlı değişiklikler yapılmıştır.

Avukatlık stajıyla hukuk bilgilerini bilimsel verilerden ayrılmaksızın ve bilimin yöntemlerini kullanarak somut olaylara uygulayabilen, yargılama süresince yargılama faaliyetinin yönetimine ve kararın oluşumuna etkin biçimde katılabilen, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hak arama özgürlüğünün yaşama geçmesi için uğraş veren, insan haklarına saygılı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden ayrılmayan, bağımsız ve özgür avukatların yetişmesi için hukuksal, sanatsal, eğitsel olanakların sağlanması amaçlanmaktadır.

24 Ekim 2019 tarihli Resmî Gazetedeki düzenleme ile Avukatlık Kanunu’nun 16. Maddesindeki düzenleme ile avukatlık stajının başarı ile tamamlanması için Avukatlık Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyan ve Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında “Sınav” başarılı olmaları şart olarak öngörülmüştür. Söz konusu sınav 2021 eğitim öğretim yılından itibaren hukuk fakültelerine kayıt yaptıran kişiler için öngörülmüştür.

Bu defa 9 Mayıs 2023 tarihli Resmî Gazete ’de yayımlanan Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Avukatlık Staj Yönetmeliğinde “Yönetmelik” düzenleme yapılmıştır.

Yönetmeliğin 4. Maddesinde avukatlık stajını yapmak isteyen adayların başvurularında gerekli belgelerin neler olduğu öngörülmüş, düzenleme ile 4. Maddeye ğ. bendi eklenerek avukatlık stajına başlamak isteyen adayların (24 Ekim 2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptıranlardan 31 Mart 2024 tarihinden önce mezun olanlar saklı kalmak kaydıyla) Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı başarı belgesi sunmaları da şart koşulmuştur.

Yönetmeliğinin 5. maddesi ile yasal değişiklikler uyarınca adı ve görevi farklılaşan sulh ceza hakimliğinde staj, yasal mevzuata uygun hale getirilerek, avukatlık stajının niteliğinin artırılması amacıyla stajyerlerin ilgi alanlarına göre daha çeşitli mahkemelerde staj yapabilmeleri sağlanmıştır.

Yönetmeliğin 10. maddesi ile yasal mevzuatın olanak verdiği şekilde stajyerlerin seri muhakeme hariç, üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dâhil) hapis cezasını gerektiren suçlara ilişkin yapılan yargılamalarla sınırlı olmak üzere asliye ceza mahkemelerinde duruşmalara girebileceği hükme bağlanmıştır.  Değişiklik Yönetmeliğinin 6. maddesi ile avukat yanında yapılacak stajın, bağımsız bürosu bulunan avukatlardan başkaca, bünyesinde hukuk müşavirliği mevcut kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görevli bir avukat yanında da yapılabilmesine olanak verilmiştir.

Yönetmelik değişikliğinin 16. maddesi ile de stajyerin zorunlu eğitim saatini tamamlamamış olması halinde nakil ile gittiği Baroda tamamlattırılacağı hükme bağlanmıştır.  Yönetmelik değişikliğinin 8. maddesi ile ceza muhakemesi işlemlerine dair yetkinliklerini artırmak amacıyla sürece başından itibaren hâkim olmalarını sağlamak üzere stajyerlere yanlarında staj yaptıkları avukat ile birlikte ifade ve sorgu işlemlerine katılma olanağı getirilmiştir.

Yönetmelik değişikliğinin 9. maddesi ile, stajyerin askerlik görevini yaptığı sırada izin alarak stajına kaldığı yerden devam etmesi hükmüne ilişkin Danıştay 8. Dairesinin 17.09.2003 tarih E.2002/638, K.2003/3334 sayılı iptal kararının gereği yerine getirilmiştir.

Yönetmelik değişikliğinin 14 ve 15. maddeleri ile 17 Haziran 2014 tarihli 29033 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan staja kabul ve staj yeterlilik değerlendirmesi düzenlemelerini içeren “Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri, madde metinlerinden çıkarılmıştır.

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe buradan, Avukatlık Staj Yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz.