İhracat desteklerini düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararında değişiklik yapan ‘’İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’’ 23 Şubat 2024 tarihinde 32469 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlandı.

Yayımlanan Karar ile ilgili kararın 2’nci maddesine şu fıkra hükmü eklendi. ‘’ii) Yeşil mutabakat uyum projesi: Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum amacıyla şirketlerin ihtiyaç analizinin yapılmasına yönelik projeyi’’ ifade eder. Yayımlanan karar ile önceki kararda yer alan ‘tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği’ de yürürlükten kaldırılmıştır.

Yayımlanan karar ile şirketlerin yeşil mutabakata uyum projesi kapsamında aldıkları danışmanlık hizmeti giderleri için de 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve toplamda 10 milyon liraya kadar destek Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanacaktır.

Yayımlanan karar ile AB tarafından “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM)” kapsamında belirlenen 5 sektör (demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen) ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenecek olan sektörler olması beklenirken Türkiye’nin ihracatının bu dönüşüm sürecinden olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarını kaybetmemesi adına, Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğiyle, ihracatçı firmaların, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerinin sağlanabilmesi için farkındalık oluşturulması, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi, şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişimlerinin kolaylaştırılması hedeflenmektedir.

Geliştirilen kapsamlı destek modeli, herhangi bir olgunluk seviyesindeki firmalar için zorunlu ve belirsiz olan bu süreci, kriterleri ve parametreleriyle açıklığa kavuşturacak. Firmanın bulunduğu nokta belirlenecek, hedeflenen noktaya nasıl ulaşılması gerektiği tespit edilecek ve altyapının dönüştürülmesi konusunda rehberlik sağlanacaktır.

Konuya ilişkin karara buradan ulaşabilirsiniz.