İklim değişikliği ile mücadelenin devletleri ekolojik politikaları benimsemeye itmesi neticesinde Birleşmiş Devletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki Paris İklim Anlaşması yürürlüğe girmiş, Avrupa Birliği tarafından ek hedefler getiren Yeşil Mutabakat açıklanmıştır. Bu gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretine olan etkisi beraberinde Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın oluşturulmasını ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 7 Ekim 2021 tarihli 31621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7335 nolu Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ile Paris İklim Anlaşmasının kabul edilmesini getirmiştir. Buna göre sürdürülebilir yatırım faaliyetlerinin odağa alınması sermaye piyasaları nezdinde gelişmeleri doğurmaktadır.

Bu doğrultuda Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK” veya “Kurul”), internet sitesi üzerinden yapmış olduğu basın duyurusu ile, 11. Kalkınma Planı, 2021 Ekonomi Reformları Paketi ve Paris İklim Anlaşması öncelik ve eylemleri çerçevesinde çevresel sürdürülebilirliğe olumlu katkı sağlayacak yatırımların finansmanının teşvik edilmesi amacıyla düzenleyici çerçeve taslağı hazırladığını duyurdu.

Kurul tarafından yapılan duyuruda, çevresel bozulma ve iklim krizinin çevre, insan, toplum ve ekonomiler üzerindeki olumsuz etkileri ile mücadelenin dünyada ve ülkemizde öncelikli gündem haline geldiği, düşük karbon ekonomisine geçiş için gereken yatırımların ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan projelerin finansmanı için ihtiyaç duyulan uzun vadeli fonların teminin sermaye piyasaların önemini artırdığı belirtilmiştir. Bu doğrultuda iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliği kaynaklı risklerin azaltılması amaçlı yatırımlar için gerekli finansman araçlarının geliştirilmesi kapsamında, uluslararası finansal piyasalarda “yeşil tahvil” piyasasının hızlı büyüdüğünü ve dünyada Sermaye Piyasası Kurulu gibi düzenleyici denetleyici kuruluşların bu piyasaların sağlıklı büyümesi ve kamuyu aydınlatma yükümlülükleri çerçevesinde yatırımcının korunması için düzenleyici çerçeve geliştirdiğini gözlemlediğini ifade etmektedir.

Bu kapsamda, sermaye piyasasında yeşil borçlanma aracı ve yeşil kira sertifikası ihraçlarının artması, şeffaflık ve ikinci taraf görüşü, doğrulama gibi dış değerlendirme yükümlülüklerinin yatırımcı güvenini pekiştirmesi ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı veren projelere yatırım imkanlarının çeşitlendirilmesi hedefleriyle SPK Yeşik Borçlanma Aracı ve Yeşil Kira Sertifikası Rehberi Taslağı (“Rehber Taslağı”) yayımlanmıştır.

Kurulun duyurusuna göre Rehber Taslağı, yeşil tahvil alanında finansal piyasalarda en yaygın kabul gören ve küresel standart haline gelen Uluslararası Sermaye Piyasaları Derneği (“ICMA”) Yeşil Tahvil İlkeleri esas alınarak hazırlanmış olup;

  • Yeşil Borçlanma Araçları ve Yeşil Kira Sertifikaları
  • Yeşil Proje
  • Yeşil Borçlanma Araçları Çerçeve Belgesi
  • Yeşil Kira Sertifikası Çerçeve Belgesi
  • Dış Değerlendirme Hizmeti Veren Kuruluş

Konularında düzenlemeler öngörmektedir.

Söz konusu Rehber Taslağı’na ilişkin tüm kişi ve kuruluşlar 30 Kasım 2021 tarihine kadar görüş ve önerilerini yesiltahvilrehberi@spk.gov.tr adresi üzerinden Kurula iletebilecek ya da Kurula yazılı olarak gönderebilecektir.

İlgili SPK duyurusuna buradan, Rehber Taslağı’na ise buradan ulaşabilirsiniz.