Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) tarafından 1 Aralık 2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-52.3.e) (“Değişiklik Tebliği”) ile gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin esaslara çeşitli değişiklikler getirilmiş olup, aşağıda kısaca özetlenmektedir.

  • Tebliğ nezdinde “Kurucu” sıfatına haiz şirketler ile “Portföy Yöneticisi” sıfatına haiz şirketlere usulüne uygun faaliyet izni almış portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföyle yönetim şirketlerinin yanı sıra, gayrimenkul ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri de dahil edilmiştir.
  • Gayrimenkul yatırım fonlarının haiz addolunduğu tüzel kişilik sınırı genişletilerek; “tapuya tescil ve tescile bağlı değişiklik, terkin ve düzeltme işlemleri ile” sınırlı olma hali, “tapuya tescil, değişiklik, terkin ve düzeltme talepleri dahil olmak üzere her türlü sicil işlemleri ile ortağı olacağı anonim ortaklıkların kuruluş, sermaye artırımı veya pay devri işlemleri dahil her tür ticaret sicili işlemleriyle” sınırlı olarak tüzel kişiliği haiz olacağı düzenlenmiştir.
  • Gayrimenkul yatırım fonlarının işletebileceği portföyün içeriğindeki varlık, hak ve işlemlere Toplu Konut İdaresi Başkanlığının fon kullanıcısı olduğu kira sertifikaları eklenmiştir. Bununla birlikte, “diğer yatırımlar” adı altında sayılan araçlara taahhütlü işlem pazarında gerçekleştirilen işlemler; altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı para ve sermaye piyasası araçları dahil edilmiştir.
  • Fon portföyünün saklanmasına ilişkin esaslarda değişiklik yapılmış, portföy saklayıcısına iletilecek bilgi ve belgeler hususunda 10 iş günü süre kaldırılarak; işletilen portföyde yer alabilecek gayrimenkul yatırımlarının yapılması veya bu yatırımların fon portföyünden çıkarılması öncesinde işlemlere ilişkin bilgi ve belgelerin örneklerinin işlemlerin gerçekleştirilmesinden makul bir süre önce portföy saklama tebliği kapsamındaki sorumluluklarının yerine getirilebilmesini teminen portföy saklayıcısına gönderileceği düzenlenmiştir. Bununla birlikte makul süre tanımı ve işlemlere ilişkin bilgi ve belgelerin gönderim usullerine dair sözleşme serbestisi tanınarak portföy saklama sözleşmesinde yer verileceği eklenmiştir.
  • Tapu kütüğüne fon adına tescil edilecek varlıklara gayrimenkuller ve gayrimenkule dayalı hakların yanı sıra gayrimenkule dayalı senetler dahil edilmiştir. Bununla birlikte, tapuda fon adına yapılacak işlemlere ilişkin usulde değişikliğe gidilerek imza yetkisi kurucu ile portföy saklayıcısının en az ikişer yetkilisinin müşterek imzaları yerine kurucu ile portföy saklayıcısını temsil eden birer yetkilinin müşterek imzalarının yeterli olacağı şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca, tapuda yapılacak işlemlerin yanı sıra ticaret sicilinde yapılacak işlemler de dahil edilmiştir.
  • Fonun kuruluşuna ilişkin esaslarda değişikliğe gidilmiş, içtüzükte belirtilmek kaydıyla kurucu tarafından fona avans tahsis edilebileceğine ilişkin fıkra kaldırılarak; katılma paylarının yatırımcılara satışına başlanmadan önce kurucu ve portföy yöneticisi tarafından fon katılma paylarının kendi portföyüne alınabileceği ve/veya gerekçeli yönetim kurulu kararı alınarak fona borç verilebileceği düzenlenmiştir.
  • Kurucu ve portföy yöneticisinin fon portföyünün yönetimine ilişkin yasaklı olduğu işlemlerden; altına, kıymetli madenlere ve diğer emtialara ve bunlara dayalı vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapma yasağı, altına ve diğer kıymetli madenler dışındaki emtialara ve bunlara dayalı vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapılamayacağı şeklinde düzenlenmiştir.
  • Son olarak, performans ücreti ve fon toplam giderine ilişkin esaslara dair; portföy yönetim ücretinin, sabit bir tutar olarak veya fonun portföy değerinin, toplam değerinin veya aktif toplamının belli bir oranı olarak veya Kurulca uygun görülen yöntemle belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır.

Değişiklik Tebliği’ne buradan ulaşabilirsiniz.