13 Ocak 2023 tarihli ve 32072 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda düzenlemeler yapılmıştır. İşbu düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

a. Malullük ve Yaşlılık Sigortalarının Asgari Sınırında Düzenleme: Kanun ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Ek Madde 19 değiştirilmiş ve yapılan değişiklik sonucunda malullük ve yaşlılık sigortasının asgari tutarı 3.500 Türk lirasından 5.500 Türk lirasına yükseltilmiştir.

b. Emekleri Maaşlarına Uygulanan Zam: Ayrıca, yapılan değişiklik neticesinde 5510 sayılı Kanun’a eklenen geçici madde ile hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar ve köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalı ve hak sahiplerinin 2023 yılı başından önce bağlanmış gelir ve aylıklar ile 2023 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık veya ölüm aylıkları 2023 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere %30 oranında artırılmıştır. Böylelikle 4A ve 4B emekli maaşlarına %30 oranında zam yapılmıştır.

c. Sigorta Primlerinden Mahsup Yapılacak Haller: 5510 sayılı Kanun’a eklenen bir başka geçici madde ile işverenlere önemli tutarlarda katkı sağlanarak asgari ücret desteği günlük 13.33 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Buna göre hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;

  • 2022 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 250 Türk lirası ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere,
  • 2023 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
  • 2023 yılı Ocak ilâ Haziran ayları/dönemi için günlük 13,33 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar olarak uygulanacaktır.
  • 2022 yılı Ocak ilâ Aralık aylarında hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar kapsamında en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması halinde getirilen bu yeni madde hükmü uygulanmayacaktır.

d. İşverenlerin İPC’den Muaf Tutulacağı Haller: Yine 5510 sayılı Kanun’a eklenen geçici madde ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 29 uncu ve geçici 32 nci maddeleri hükümlerinden yararlanan işveren tarafından Kuruma sigortalılar adına eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelikteki muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin -aylık prim hizmet belgelerinin işverenin Kuruma başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde verilmesi ve primlerinde aynı sürede ödenmesi halinde yükümlülükler süresi içinde yerine getirilmiş sayılacağı öngörülmüştür. Getirilen bu madde ile Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yükümlülüklerini zamanında yerine getiremeyenler işverenlere yeni imkanlar sağlanmıştır.

e. Memur ve Sözleşmeli Personel Maaşlarına Uygulanacak Zam: 5510 sayılı Kanun’a eklenen bir diğer geçici madde ile memur ve sözleşmeli personel maaşlarına 01/01/2023-30/06/2023 arasında %30 oranında zam yapılması öngörülmüştür.

İlgili mevzuata buradan ulaşabilirsiniz.