Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (“SGK” veya “Kurum”) internet sitesinde 19 Temmuz 2021 tarihinde “Beş Puanlık İndirimde Türkiye Geneli Borç Sorgusu” başlıklı 2021/26 sayılı Genelge yayımlandı. İlgili Genelgede 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan 5 puanlık indirim teşviki ve indirimden yararlanmanın usul ve esaslarının değiştirildiği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere 5 puanlık prim indirimi 01.10.2008 tarihinden beri uygulanmakta olup söz konusu destekten yararlanma koşulları işyeri bazlı değerlendirilmekteydi. Bu durum da özellikle birden fazla şubesi bulunan işletmelerde prim borcu bulunmayan şubeler için teşvikten yararlanma fırsatı sağlamaktaydı. 2021/26 sayılı Genelge ile birlikte, işverenin Türkiye genelindeki bütün işyerleri baz alınacak ve herhangi bir şubede bulunan eksiklik neticesinde hiçbir şubede teşvikten faydalanamayacaktır.

Bu genelge ile, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan 5 puanlık indirim uygulamasına ilişkin sadece borç sorgusunun Türkiye geneli yapılacağı hususu açıklanmıştır ve 5 puanlık indirim teşvikinden yararlanmanın usul ve esasları 2008/93, 2009/139 ve 2011/45 sayılı Genelgelerde açıklandığı şekilde yürütülecektir.

2021/26 sayılı Genelge hükümleri 01.09.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girecektir. Ayrıca 2008/93, 2009/139 ve 2011/45 sayılı Genelgelerin, bu Genelgeye aykırı hükümleri 01.09.2021 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacaktır.

Genelgede dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şu şekildedir;

  • İşverenin Kuruma yasal ödeme süresi geçmiş borcunun bulunup bulunmadığı hususu 01 Eylül 2021 tarihinden itibaren işverenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri esas alınarak yapılacaktır.
  • İşverenin Kuruma yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmama şartını da sağlaması gerekmektedir.
  • İşverenlerin Türkiye genelinde, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
  • İşverenin Kuruma olan yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu, 2021/Eylül ayına/dönemine ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren işyeri bazında değil, işverenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri esas alınarak sorgulanacaktır.
  • İşverenlerinin söz konusu indirimden yararlanabilmeleri için, muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini 5510 kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde Kuruma göndermeleri gerekmektedir.
  • Borçları bulunan işverenler, bahse konu borçlarının tamamını ödemeleri veya söz konusu borçların çeşitli kanunlar gereğince yeniden yapılandırılmış veya 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş olması, yapılandırma/taksitlendirme işlemleri devam ediyor olması ve yapılandırma/taksitlendirme kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının da bulunmaması kaydıyla, söz konusu indirimden, yasal verilme süresi sona ermemiş ilk muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden başlanılarak Türkiye genelinde indirim kapsamına giren tüm işyerlerinden yararlanabileceklerdir.
  • İşverenlerin Kurumda kendi adına tescil edilmiş tüm işyerlerinden ve kendi adına tescil edilmiş tüm alt işverenliklerinden kaynaklanan yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları sorgulanacaktır.
  • Gecikme zammı borcu ve cezasından ötürü beş puanlık indirimden yararlanamayan işverenler altı puanlık indirimden de faydalanamayacaklar.
  • İşverenler genelgede sayılan eksiklikleri tamamlayıp borçlarını ödedikten sonra öncelikle beş puanlık prim desteğinden, ardından diğer prim teşviklerinden yararlanabilecektir.
  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunması halinde ise, beş puanlık indirim uygulanmaksızın sadece ilgili kanunlarda yer alan prim teşviklerinden yararlanılabilecektir.

SGK’nın ilgili duyurusunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.