Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (“SGK” veya “Kurum”) tarafından yayımlanan ve 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlı̇şkı̇n Yönetmelik” (Yönetmelik) göre işverenlerin elektronik tebligat adresi alarak elektronik sistemi kullanmak zorunda oldukları açıklanmıştı.

Elektronik tebligat uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ise SGK tarafından yayınlanan 10/11/2021 tarihli ve 2021/38 sayılı Genelge ile açıklanmıştır.  Yönetmelik ile ilgili merak edilen noktaların açığa kavuşturulduğu 2021/38 sayılı Genelge ’de özetle aşağıdaki konulara değinilmiştir.

  1. Genel Açıklamalar

SGK, elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemlerini kendisi tarafından kurulan teknik altyapı üzerinden yapacaktır.

  1. Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunda Olanlar Muhataplar

01.10.2021 tarihinde önce ya da sonra fark etmeksizin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (“5510 sayılı Kanun “) kapsamında sigortalı işçi çalıştıran tüzel veya gerçek kişiler ile tüzel kişiliği bulunmayan kurum ve kuruluşlar, elektronik tebligat adresi almak zorundadır.

  1. İsteğe Bağlı Olarak Elektronik Tebligat Adresi Alabilecek Muhataplar

Yukarıda sayılan işverenler dışındaki kişilerin elektronik tebligat (“e-Tebligat”) adresi almaları isteğe bırakılmıştır. Ancak İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını istediği için elektronik tebligat adresi alan kişiler daha sonrasında bu adresleri kullanmak zorunda olup bu kapsamdan çıkamayacaklardır.

  1. Başvuru Süresi
  • 10.2021 tarihinden önce işveren sıfatı taşıyanlar 01.10.2021 tarihini takip eden 3 ay içerisinde başvurularını yapmak zorunda iken; SGK tarafından yapılan yeni duyuru ile bu sürenin bitiş tarihi 31.01.2022’ye uzatılmıştır.
  • 10.2021 tarihinden sonra işçi çalıştırmaya başlayan işverenler ise, sigortalı çalıştırmaya başladığı ayı/dönemi takip eden aydan itibaren üç ay içinde e-tebligat adresi almak zorundadırlar.
  • İsteğe bağlı elektronik tebligat adresi alan kişiler ise diledikleri tarihte E-Devlet üzerinden ilgili adresi alabileceklerdir.
  1. Başvuru Şekli

E-Tebligat adresi alacak ve kullanacak olan muhataplar www.turkiye.gov.tr adresinden (e-Devlet üzerinden) başvuru yapmaları gerekmektedir.

Başvurular için aşağıda sayılan ekranlar kullanılmalıdır:

  • Kurumda işverenlik kaydı bulunmayan kullanıcılar/sigortalılar kişisel tebligatlarını görüntülemek üzere müracaatlarını “Gerçek Kişi İsteğe Bağlı” seçeneğinden yapabilecektir.
  • Gerçek kişi işverenler bakımından işverenin kendisi veya işveren vekili tarafından, “Gerçek Kişi İşveren” seçeneğini kullanılarak başvuru yapılabilecektir.
  • Tüzel kişi işverenler bakımından ise başvuru için “Tüzel Kişi” seçeneği kullanılacak olup, başvuru yapacak kişinin MERSİS veya SGK işyeri tescil kaydında yönetici/müdür/kanuni temsilci olarak yer alması gerekmektedir.
  • Elektronik tebligat adresi almak zorunda olan muhataplar şahsi işlemlerinden doğan tebligatları almak için, “Gerçek Kişi İsteğe Bağlı” seçeneğini kullanarak ayrıca başvuru yapacaklardır.
  • Ayrıca Tüzel kişi işverenler bakımından yöneticilere/müdürlere/kanuni temsilcilere ve bunların dışında kalan gerçek kişi işverenlere, “Gerçek Kişi İsteğe Bağlı” müracaatları bulunmadığı sürece, şahsi işlemlerinden doğan elektronik tebligat gönderilmeyecektir.
  • Gerçek kişi işverenler bakımından başvuruyu yapan işveren veya işveren vekilinden biri, tüzel kişi işverenler bakımından her bir yönetici/müdür/kanuni temsilci, tebligatların görüntülenebilmesi için üçüncü kişilere yetki tanımlayabilecektir. Yetki tanımlanan bu kişiler alt hesap olarak adlandırılacaktır.
  • E-Tebligat işlemleri gerçekleştirilirken, tüzel kişi işyeri için yapılan başvurularda vergi kimlik numarası, gerçek kişi işyeri için yapılan başvurularda ise T.C. Kimlik Numarası esas alınacağı belirtilmiştir.
  • Tüzel kişilik için yapılan başvuru sonrası, aynı vergi kimlik numarası altında veya gerçek kişi işyeri için yapılan başvuru sonrası aynı T.C. Kimlik Numarası altında yeni bir işyeri dosyasının tescil edilmesi halinde, yeni tescil edilen işyeri için elektronik tebligat adresi alınmasına gerek bulunmamaktadır.
  • Tüzel kişilik adına, birden fazla yönetici bulunması durumunda, tek bir yöneticinin- e-Tebligat başvurusu yapması yeterli olacaktır. Bir yöneticinin yaptığı başvuru sonrasında, diğer yöneticiler de herhangi bir başvuru gerekmeksizin, tüzel kişilik adına gelen e-Tebligatları görüntüleyebilecek, yapılmış olan bu başvuruyu daha önce tebligat gönderilmemiş olması şartıyla, silebilecek ve yeni kullanıcıları alt hesap olarak ekleyebilecektir.
  • Adi ortaklıklar için ortaklardan herhangi birinin, apartman yönetimi için yöneticinin ve kamu kurum ve kuruluşları için yöneticinin bilgileri ile giriş yapılabilecektir. Bu kişiler ve “Gerçek Kişi İsteğe Bağlı” seçeneğini kullanarak e-tebligat başvurusunda bulunanlar üçüncü kişilere yetki tanımlayabileceği alt hesap oluşturabilecekler.
  1. Elektronik Tebligatın Gönderilmesi Ve Muhatabına İletilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar
  • Kurum Merkez Teşkilatı/ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/ Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından tebliğ edilmesi gereken evrak elektronik ortamda imzalanarak muhatabın elektronik adresine iletilecektir.
  • Elektronik ortamda imzalanan evrak muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5’inci günde tebliğ edilmiş sayılacaktır.
  • E-Tebligat gönderildiğinde muhatabın e-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numarasına SMS ve/veya e-posta adresine bilgi mesajı iletilecektir.
  • Evrakın muhatap tarafından okunup okunmaması, herhangi bir sebeple cep telefonuna ve/veya e-posta adresine bilgilendirme mesajı gitmemiş olması tebligatın geçerliliğini etkilemeyecektir.
  • Tebligat muhatap tarafından daha önce okunsa bile e-tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılacaktır.
  • Ancak muhatap uygulanan bir idari para cezasını beşinci günden önce de indirimli ödeyebilecektir.
  • İdari para cezalarına itiraz halinde ise 15 günlük itiraz süresi her halükârda beşinci günü takip eden günden itibaren başlayacaktır.
  1. Muhatabın Sorumluluğu

Kendisine elektronik ortamda tebligat yapılacak muhatap;

  • Başvurusunu süresinde, tam ve doğru olarak yapmakla,
  • Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri bildirmekle,
  • “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik’te belirtilen tüm şartlara riayet etmekle,
  • Elektronik tebligatı alacak kişilerde değişiklik olması halinde bu değişikliği bildirmekle,

yükümlüdür.

Sayılan nedenlerle elektronik tebligat adresi almak amacıyla yapılan başvuruda istenen bilgilerin yanlış girilmesi veya güncellenmemesi nedeniyle tebligata ilişkin bilgilendirme mesajının muhataba iletilememesinden muhatap sorumlu olacaktır.

  1. E-tebligat Adresinin Kapatılması

İlgili e-Tebligat adreslerinin kullanıma kapatılma esasları ise şu şekilde düzenlenmiştir;

  • Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silinmesi,
  • Karar/ölüm tarihi itibari ile gerçek kişilerde ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin Kurum tarafından tespit edilmesi,
  • Ceza infaz kurumuna girme veya askerlik hizmeti gibi hukuki ve fiili sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkânı ortadan kalkması,
  • Ölen/gaipliğine karar verilen kişinin elektronik tebligat adresi, mirasçıları tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine/merkez teşkilatına başvuru yapılması,

gibi hallerde kullanıma kapatılacaktır.

  1. Diğer Hususlar
  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun ile birlikte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununa ve diğer mevzuatlara göre Kurumca hazırlanan ve tebligat gönderilmesi gereken tüm evraklar elektronik ortamda ilgili adreslere gönderilecektir.
  • Elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde, kendilerine elektronik tebligat yapılması gereken muhataplara, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ile 6183 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre tebligat yapılacaktır.
  • Elektronik tebligat adresinin kapatılmasına ilişkin ibareler, hesabın tamamen silinmesi anlamına gelmediğini, elektronik tebligat adresinin pasife alınmasını ve yapılacak tebligatların ilgili kanunlara göre kâğıt ortamında yapılmasını, ifade etmektedir.
  • İşverenlerce “Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi”nde görüntülenebilen istirahat raporları, çalışılmadığına dair bildirimin SGK’ ya gönderilmesi için yapılan tebligat yerine geçtiğinden elektronik tebligat kapsamı dışında tutulmuştur.

İlgili Genelgenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

SGK’nın süre uzatımı ile ilgili duyuru metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,