23 Ağustos 2022 tarihli 31932 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48/A Maddesine Göre Tecil ve Taksitlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48/A Maddesine Göre Tecil ve Taksitlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişiklikler kısacası aşağıdaki gibidir:

  • Yönetmeliğin 4. Maddesinin 1. Fıkrasında yönetmelik kapsamına giren uyumlu prim borçluları belirlenmiş, 4. Maddenin 2. Fıkrasında 1. Fıkraya ihlal teşkil etmeyen haller öngörülmüştür. İşbu değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle 4. Maddenin 2. Fıkrası yeniden düzenlenmiştir. Fıkranın eski metni “…özel nitelikteki inşaat işyerleri ile ihale konusu işyerleri hariç olmak üzere, kapanma, terk veya tasfiye olmadığı hâlde, işyerinde en az iki yıl süre ile sigortalı çalıştırılmadığı işverenler tarafından bildirilen veya Kurumca tespit edilen işyerleri birinci fıkranın ihlali sayılmaz.” olarak düzenlenmişti. Ancak yeni düzenleme ile “en az iki yıl süre” ibaresi “en fazla iki yıl” olarak yeniden düzenlenmiştir.

Buna göre; Özel nitelikteki inşaat işyerleri ile ihale konusu işyerleri hariç olmak üzere, kapanma, terk veya tasfiye olmadığı hâlde, işyerinde en fazla iki yıl süre ile sigortalı çalıştırmayan işverenlerin borçları için 6183 sayılı kanunun 48/A maddesine göre tecil ve taksitlendirilme yapılabilecek.

  • Yönetmeliğin 10. Maddesinde tescil ve taksitlendirme yetkisi ile kapsama girecek iş yerleri öngörülmüştür. Maddenin 1. Fıkrasında tescil ve taksitlendirme yetkileri kurumların borç miktarlarına göre düzenlenmişti. İşbu fıkradaki borç miktarlarına göre düzenlenen tescil ve taksitlendirme yetkisi değişiklikle beraber “…Kanunun 48 inci maddesine istinaden yapılan tecil ve taksitlendirme işlemlerinde kullanılan yetkiler, Kanunun 48/A maddesine istinaden yapılan tecil ve taksitlendirme işlemlerinde de geçerlidir.” şeklinde hüküm getirilerek tescil ve taksitlendirme yetkileri için kanuna atıf yapılmıştır.

Yetkilerin kullanılmasında borçlunun, tahsilatla görevli o ünitece takip edilen tüm işyerlerinden kaynaklanan borçları, borç türü bazında ayrı ayrı değerlendirilecek.

Saygılarımızla.