Arabuluculuk sonucunda ortaya çıkan sulh anlaşmalarının uluslararası düzlemde bağlayıcı ve icra edilebilir olmasını sağlayan ‘’Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu” uygun bulunarak 11 Mart 2021 tarihli 31420 sayılı Resmî Gazete’de ‘’Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’’yayımlandı ve Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Konvansiyon’un  ticari uyuşmazlıkların çözümü için yapılan arabuluculukta taraflarca yazılı olarak yapılan Sulh Anlaşmaları için uygulanacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla  Sözleşmenin kapsamına aile, miras veya iş hukukuna bağlı uyuşmazlıklar girmemektedir.

16 maddeden oluşan Sözleşme’de önemli başlıklar şöyledir;

  • Sözleşme’nin uygulama alanı,
  • Sulh Anlaşması’na dayanılması için gerekli şartlar,
  • Sözleşme’nin icrasının reddi için sebepler,
  • Çekinceler

Singapur Sözleşmesi, uygun bulma iradesinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne sunulmasından 6 ay sonra Türk hukukunda yürürlüğe girecektir.

Söz konusu Sözleşme ile birlikte uluslararası düzlemde ticari uyuşmazlıkların çözümü kolaylaştırılmış olup arabuluculuk süreci sonucunda imzalanan Sulh Anlaşması’nın uyuşmazlık konusunda her iki taraf için bağlayıcı olması sağlanmıştır.

İlgili Resmî Gazete’ye buradan, Konvansiyona buradan ulaşabilirsiniz.