Covid-19 salgınında sağlık çalışanlarının salgının zorlayıcı koşulları altında çalışması, virüs ile enfekte olma riski en yüksek grup olması nedenleri ile sağlık çalışanları için Covid-19’un meslek hastalığı sayılması salgının başından bu yana talep ediliyordu.

Nitekim Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için TBMM’ye kanun teklifleri sunulmuş, ancak bu teklifler Meclis tarafından reddedilmişti.

Bu konuda İzmir Tabip Odası’nın Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı sayılması yönündeki başvurusu Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Söz konusu Karar, Covid-19’un kamu ve özel sektör fark etmeksizin tüm sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı sayılması için emsal teşkil edecektir.

İzmir Tabip Odası tarafından geçen sene İzmir’de Covid-19 nedeniyle vefat eden hekim Dr.Muarrem İdiz için SGK’ya başvuru yapılmış, hekimin ölümünün meslek hastalığı sonucu olduğunun kabulü ile yakınlarına ölüm geliri bağlanması talep edilmişti.

SGK tarafından yapılan ilk incelemede, Covid-19’un mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle başvuru reddedilmiş, İzmir Tabip Odası tarafından Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz edilmiş, başvuru tekrar değerlendirilmiştir.

Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, hekimin Covid-19 sebepli vefatının meslek hastalığına bağlı olduğuna karar verilmiş, hekimin eşi ve kızına, meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlandığı bildirilmiştir.

Nitekim Yargıtay’ın konuyla alakalı benzer yönde kararı bulunmaktadır. Yargıtay 21.Hukuk Dairesi’nin 2018/5018 E. ve 2019/2931 K. nolu 15.04.2019 tarihli kararında bir tır şoförünün H1N1 virüsüne (domuz gribi) bağlı ölümü üzerine, yakınları tarafından açılan davada, meydana gelen ölümün iş kazası sonucu olduğuna karar vermişti.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri olarak tanımlanmıştır. Hangi hallerin meslek hastalığı sayıldığı ise yönetmelikle düzenlenmiş olup yönetmelikte belirlenmiş hastalıklar dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmaması hususunda çıkabilecek uyuşmazlıkların Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanacağı kanunda ifade edilmiştir.