2/7/2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği’nde (III-55.1) 18 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1)’ nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-55.1.D) kapsamında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Bu kapsamda;

  • Tebliğde düzenlenen Tanımlar maddesine “Alt Portföy Yöneticiliği” ve “Tam Uzmanlık” terimleri eklenmiştir. Alt portföy yöneticiliği, yapılacak bir sözleşme çerçevesinde, Şirket veya yurt dışında yetkili bir kuruluş tarafından yönetilen portföyün belirli bir kısmının veya tamamının portföy yöneticiliği faaliyeti yapabilmesi konusunda yurt dışında yetkilendirilmiş kuruluşlar veya Kurulca yetkilendirilmiş Şirketler tarafından, hizmet verilen kuruluş veya Şirketin müşterileri ile doğrudan sözleşme imzalanmaksızın yönetilmesi faaliyetini ifade eder. Tam Uzmanlık, kurumsallığın sağlanması açısından mesleki olarak başka bir işle iştigal edilmemesini ve çalışma ortamlarında süreklilik arz edecek şekilde görevde bulunulmasını ifade eder.

 

  • Tebliğde portföy yönetim şirketlerinin kuruluş şartları düzenlenmiş olup, başlangıç sermayesi şartı en az 2.000.000 TL yerine 30.000.000 TL olarak değiştirilmiştir.

 

  • Tebliğin faaliyet izinleri ve faaliyet şartlarına ilişkin hükümde portföy yöneticiliği faaliyetinin yürütülebilmesi için portföyünü yöneteceği kolektif yatırım kuruluşuna göre Kurulun ilgili düzenlemelerinde öngörülen nitelikleri sağlayan ikiden az olmamak üzere yeterli sayıda portföy yöneticisini istihdam etmiş olması şartı bulunmaktayken, yapılan değişiklikle beraber bu hüküm “Bünyesinde portföy yöneticiliği faaliyetinin yürütülebilmesi için portföyünü yöneteceği kolektif yatırım kuruluşuna göre Kurulun ilgili düzenlemelerinde öngörülen nitelikleri sağlayan ve bu Tebliğin 20 nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında yeterli sayıda portföy yöneticisini istihdam etmiş olması,” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

 

  • Şirket bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri yatırım kuruluşlarından ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan, araştırma hizmetini yatırım kuruluşlarından veya söz konusu hizmet birimini kendi bünyesinde oluşturmuş Şirketlerden, kontrolü ve takibi yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilmek şartıyla risk yönetim sistemi ile fon hizmet birimi hizmetini yatırım kuruluşlarından, uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan veya söz konusu hizmet birimlerini kendi bünyesinde oluşturmuş Şirketlerden alabilir.

 

  • Yönetilen portföy büyüklüğüne göre Şirket iç kontrol ile teftiş hizmetini de yatırım kuruluşlarından veya söz konusu hizmet birimlerini kendi bünyesinde oluşturmuş Şirketlerden alabilir. Faaliyetleri sınırlı olan Şirketler ise kendi bünyesinde oluşturmuş olması halinde sadece yöneticisi olduğu girişim sermayesi yatırım fonları ve/veya gayrimenkul yatırım fonları için ve fon hizmet birimi görevleri ile sınırlı olarak kurucu Şirkete hizmet verebilir. İç kontrol elemanının görev ve sorumlulukları, tecrübe şartını taşımak kaydıyla müfettiş tarafından da yerine getirilebilir. Faaliyet şartlarının sağlanması için Şirket bünyesinde tam zamanlı bir muhasebe sorumlusu istihdam edilir.

 

  • Acentelik hizmeti Şirket faaliyetlerinin tanıtımını yapmak, portföy yöneticiliği ve/veya fon katılma paylarının pazarlama ve dağıtımı faaliyetiyle ilgili sadece tahsil ve tediye işlemlerini yürütmek ve yatırım danışmanlığı faaliyeti kapsamında Şirketten gelen belge ve bilgileri acentelik hizmeti verilen kişilere açıklamak, Şirketin yetkili olduğu faaliyetlere ilişkin sözleşmelerin müşteri ve Şirket arasında imzalanmasını sağlamakla sınırlıdır şeklinde düzenlenmiştir. Şirketin acentelik tesis etmesi durumunda uyulacak esaslar düzenlenmiştir. Şirket acentelik hizmeti aldığı aracı kurum ile banka şubelerini Birliğe bildirir. Acente aracılığıyla yapılan işlemler ve bu işlemlerle ilgili olarak hizmet verilen kişilerle kurulan ilişkilerden doğan hukuki sorumluluk, müteselsilen müvekkil Şirket ile acente aracı kurum veya bankaya aittir ve bu sorumluluklar hafifletilemez.

 

  • Tebliğdeki esaslar çerçevesinde Şitket’ in fon hizmet birimi hizmeti ve bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri Kuruldan izin alınması şartıyla yatırım kuruluşlarından ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlardan temin edebileceği öngörülmüştür.

 

  • Şirketin yöneticilerine ve personeline ilişkin şartlar maddesine yeni şartlar eklenmiştir. Şirket bünyesinde istihdam edilecek portföy yöneticisi sayısı bu Tebliğin 28 inci maddesinde belirtilen yönetilen portföy büyüklüğü aralıklarına göre sırasıyla üç, dört, beş ve altıdan az olamaz. Bu kapsamda yapılacak yönetilen portföy büyüklüğü hesaplamasında Şirketin kurucusu olduğu gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım fonları portföyleri indirim kalemi olarak dikkate alınır.Portföy yöneticileri ve fon hizmet biriminin Şirket bünyesinde oluşturulmuş olması halinde fon müdürü, Şirket tarafından tam zamanlı ve münhasıran bu görevleri yerine getirmek üzere istihdam edilir.

 

  • Her türlü yetki ve izin belgesi, merkez dışı örgüt açma izni ile işletme adı kullanım izni, konuya ilişkin Kurul izninin tebliği üzerine derhal Şirketin internet sitesinde ve KAP’ ta ilan olunur. Ayrıca Şirketin merkez dışı örgüt açma izinleri, konuya ilişkin Kurul izninin tebliğini izleyen 10 iş günü içinde ilgili ticaret siciline tescil ettirilir ve TTSG’ de ilan olunur.

 

  • Yönetilen portföy büyüklüğü; a) 1.000.000.000 TL’ye kadar olan Şirketin özsermayesinin asgari 30.000.000 TL, b) 1.000.000.001 TL’den 4.000.000.000 TL’ye kadar olan Şirketin özsermayesinin asgari 40.000.000 TL, c) 4.000.000.001 TL’den 36.000.000.000 TL’ye kadar olan Şirketin özsermayesinin asgari 50.000.000 TL, ç) 36.000.000.000 TL’yi aşan Şirketin özsermayesinin asgari 100.000.000 TL olması zorunludur.

Değişiklik yapılmasına ilişkin Tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.