Tüketici sözleşmelerinden olan mesafeli sözleşmeler, tüketici ve satıcı/sağlayıcının fiziken eş zamanlı olarak bulunamadığı, çeşitli iletişim araçları kullanarak kurdukları sözleşmelerdir. İşbu sözleşmelere ilişkin usul ve esaslar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir.

23 Ağustos 2022 tarihli 31932 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılmıştır. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ ndeki değişiklikler kısaca şöyledir:

  • Yönetmeliğin 2. Maddesinde sayılan sözleşmeler mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinin kapsamına girmemektedir. Yeni düzenleme ile ilgili, bu kapsamda kısa mesaj aracılığıyla kurulan ve eş zamanlı olarak tamamen ifa edilen abonelik içermeyen katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ile Yardım Toplama Kanunu kapsamındaki bağışlar ve kamu kurumlarınca sunulan katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri yönetmeliğin 2. Maddesine eklenerek, işbu sözleşmeler bundan böyle mesafeli sözleşmelerin kapsamından çıkarılmıştır.
  • Yönetmeliğe “aracı hizmet sağlayıcısı” ve “platform” ibareleri eklenmiştir.
  • Aracı hizmet sağlayıcı: Oluşturduğu sistem ile uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade etmektedir.
  • Platform: Kamu hizmetlerinin tek noktadan sunulduğu ortak kamu elektronik platformu hariç olmak üzere, aracı hizmet sağlayıcının mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık etmek üzere oluşturduğu sistem türleridir.
  • Yönetmeliğin eski halinde satıcı ve sağlayıcıya yüklenen bazı sorumluluklar düzenlenmişti, değişiklikle beraber madde kapsamında satıcı/sağlayıcı hakkında sunulan bilgilerden, satıcı/ sağlayıcı adına hareket edenlerin bilgilerinden, sunmuş oldukları çözüm yöntemlerinden, iade masraflarından satıcı/sağlayıcıyla beraber aracı hizmet sağlayıcısı da sorumlu tutulmuştur.
  • Yönetmelikte düzenlenen iade işlemlerine ilişkin yeni düzenleme kapsamında, tüketici iade edeceği ürüne ilişkin olarak satıcının sunmuş olduğu taşıyıcı dışında öngörülenin dışında bir yol tercih ederse masraflardan sorumlu olacaktır.
  • Yönetmeliğe eklenen yeni fıkra kapsamında mesafeli sözleşmelerin platformlar üzerinden kurulması halinde ön bilgilendirmenin yapılmasında aracı hizmet sağlayıcı satıcı/sağlayıcıyla beraber müteselsil olarak sorumlu tutulmuştur.
  • Yönetmeliğin eski haline göre; Satıcı/sağlayıcı, ön bilgilendirmeye ilişkin hususları tüketiciye yazılı olarak bildirmek zorundaydı. Yeni düzenlemeyle beraber satıcı/sağlayıcı yazılı bildirim dışında kalıcı veri saklayıcısı ile bu bilgilendirmeleri tüketiciye sunabilecek.
  • Yönetmeliğin eklenen yeni düzenleme ile eğer mesafeli sözleşme platform üzerinden akdedilmişse, Ön bilgilendirme yöntemi ile ilgili yükümlülüklerden aracı hizmet sağlayıcısı satıcı/sağlayıcıyla beraber müteselsil sorumlu tutulmuştur.
  • Yönetmelikte düzenlenen ön bilgilerin teyidi, ön bilgilendirmeye ilişkin diğer yükümlülükler, eksik bilgilendirme, cayma hakkının kullanımı hallerinde satıcı ve sağlayıcıya yüklenen sorumluluklardan değişiklikle beraber aracı hizmet sağlayıcısı da sorumlu tutulmuştur. İlaveten platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı tüketici tarafından sunulan cayma beyanına ilişkin gerekli koordinasyonu sağlamak zorundadır.
  • Yönetmeliğin 12. Maddesinde yapılan değişiklikle cayma hakkının kullanıldığı hallerde aracı hizmet sağlayıcı Platform üzerinden kurulan ve bedelin tahsiline aracılık edilen mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı, teslim sonrası bedelin satıcıya aktarıldığı durum hariç olmak üzere cayma beyanına karşın satıcıya yüklenen edimlerden satıcıyla birlikte müteselsilen sorumlu tutulmuştur.
  • Yapılan düzenlemeyle Yönetmeliğin 12. Maddesinden sonra gelmek üzere Madde 12/A hükmü eklenmiş platform üzerinden yapılan mesafeli sözleşmelerde taraflar arasındaki koordinasyon ve bilgi akışına ilişkin olarak aracı hizmet sağlayıcının yükümlülükleri düzenlenmiştir.
  • Yönetmeliğin 13. Maddesinde düzenlenen tüketicinin yükümlülüklerine ilişkin olarak yapılan değişiklik kapsamında, tüketicinin cayma hakkına ilişkin 10 günlük süresi 14 güne çıkarılmış, maddeye eklenen 3. Fıkrası ile tüketicinin iade masraflarından sorumlu tutulamayacağı haller düzenlenmiştir.
  • Cayma hakkının istisnalarının düzenlendiği 15. Maddeye getirilen değişiklik kapsamında, tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçlarına ilişkin sözleşmeler, tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler, canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler, Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler söz konusu maddeye eklenmiş olup, aksi kararlaştırılmadıkça tüketici cayma bedelini kullanamaz.
  • Yönetmeliğin 16. Maddesinde öngörülen sözleşmenin ifası ve teslimat konusunda yapılan değişiklikle beraber mal veya hizmet ediminin imkansızlaştığı hallerde satıcı ve sağlayıcıya yüklenen sorumluluklardan satıcı/sağlayıcı adına hizmet eden aracı hizmet sağlayıcısı imkansızlığı öğrendiği tarihten itibaren üç gün içinde tüketiciyi bilgilendirmekle sorumlu tutulmuştur.
  • Yönetmeliğin 19. Maddesinde düzenlenen ilave ödemeler hükmü için yapılan değişiklik beraberinde platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmesi halinde aracı hizmet sağlayıcısı da madde hükmündeki edimlerden sorumlu tutulmuştur.
  • Yönetmeliğin 20. Maddesinde düzenlenen bilgilerin saklanması ve ispat yükümlülüğü hükmündeki değişiklikle beraber Aracı hizmet sağlayıcısı, bu Yönetmelikte yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları üç yıl boyunca tutması ve istenilmesi halinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere sunması için sorumlu olacaktır.
  • Aracı hizmet sağlayıcısı, bu Yönetmelikte yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları üç yıl boyunca tutması ve istenilmesi halinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere sunması için sorumlu olacaktır.
  • İlave ödemeler hükmü için yapılan değişiklik beraberinde platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmesi halinde aracı hizmet sağlayıcısı da madde hükmündeki edimlerden sorumlu tutulmuştur.
  • Yapılan değişiklikle yürütmeye ilişkin hüküm cümlesi olan “ Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.” ifadesinden “Gümrük” ibaresi çıkarılmıştır.
  • Bu Yönetmeliğin; 9. maddesi ile değiştirilen 12. maddenin 4. fıkrasının son cümlesi 1/1/2023 tarihinde, diğer hükümleri ise 1/10/2022 tarihinde, yürürlüğe girer.

Saygılarımızla.