Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (“MASAK”) 6 sıra numaralı Genel Tebliği uyarınca şüpheli işlem, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işleme konu malvarlığının; yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına, terörist eylemler için ya da terör örgütleri, teröristler veya terörü finanse edenler tarafından kullanıldığına veya bunlarla ilgili ya da bağlantılı olduğuna dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması hali olarak tanımlanmıştır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları bakımından yukarıda tanımlanan şüpheli işlemlerle ilgili olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (“Başkanlık”) tarafından bildirimlerin usul ve esaslarına ilişkin rehber (“Rehber”) 18.04.2022 tarihinde yayımlandı.

Rehbere göre, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu mal varlığının yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması hâlinde bu işlemlerin, yükümlüler tarafından Başkanlığa bildirilmesi zorunludur.

Şüpheli işlemle karşılaşan yükümlüler, işlem hakkında yetki ve imkânlar ölçüsünde araştırma yaptıktan sonra, edindikleri bilgi ve bulgular çerçevesinde Rehber’in ekinde yayımlanan Şüpheli İşlem Bildirim Formu’nu doldurarak bu şüpheli işlemleri Başkanlık’a bildirecektir. Şüpheli işlemlerin bildirimi bakımından herhangi bir parasal sınır belirlenmemiş olup her türlü işlemin Başkanlık’a bildirilmesi gerekmektedir. Yükümlüler, işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içerisinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal bildirimde bulunacaktır.

Yükümlülerin suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanında araç olarak kullanılmaları riskine karşı ortak bir tutum, anlayış ve iş birliği içinde olmalarının sağlanması ve şüpheli işlemlerin tespitinde yükümlülere yardımcı olunması amacıyla Rehber’de şüpheli işlem tipleri belirlenmiştir.  Bu işlem tipleri, şüphe veya şüpheyi gerektirecek makul bir sebebin olup olmadığının değerlendirilmesinde yükümlülere yardımcı olması amacı ile yayınlanmıştır. Ancak Rehber’de yer alan şüpheli işlem tipleri açısından sınırlı sayı ilkesi geçerli olmayıp, şüphe doğuran işlem, sayılan tiplerden herhangi birine uymasa dahi, yükümlüler tarafından bu işlemin bildirilmesi gerekmektedir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının şüpheli işlem bildiriminde uyacakları usul ve esasların detaylarına link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Saygılarımızla,