Ticaret Bakanlığı tarafından 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 210. Maddesinin 1. fıkrası, 417. maddesinin 5. fıkrası ve 489. maddesinin 4. fıkrasına dayanılarak hazırlanan “Hamiline Yazılı Pay Senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Tebliğ” (“Tebliğ”) 6 Nisan 2021 tarihli ve 31446 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğin amacı;

  • Hamiline yazılı pay senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi’ne (“MKK”) bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu kapsamda alınacak ücretleri ve,
  • Pay sahipleri çizelgesinin Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi’nden sağlanmasının usul ve esaslarını belirlemek olup,

Tebliğ, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca payları kayden izlenen şirketler dışında kalan anonim şirketleri kapsamaktadır.

Buna göre Tebliğ kapsamında;

  • Hamiline yazılı pay senetlerinin pay bedellerinin tamamının ödenmesinin ardından yönetim kurulunun alacağı bir karara istinaden bastırılacağı düzenlenmiştir. İlgili madde kapsamında alınacak yönetim kurulu kararında asgari olarak bulunması gereken unsurlar ve bastırılacak her bir senedin dağıtılacağı hamiline yazılı pay sahibine dair bulunması gereken bilgiler belirtilmiş, pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
  • Hamiline yazılı pay senetlerinin devrinin, şirket ve üçüncü kişiler hakkında, ancak zilyetliğin geçirilmesi suretiyle payı devralan tarafından MKK’ye yapılacak bildirimle hüküm ifade edeceği düzenlenen Tebliğ hükmü uyarınca, yapılacak bildirimde bulunması gereken hususlar açıklanmıştır.
  • Pay sahipleri çizelgesinin MKK’den sağlanmasını düzenleyen madde hükmü uyarınca, genel kurulu toplantıya çağıranlar, genel kurula katılabilecekler listesini düzenlerken hamiline yazılı pay sahipleri bakımından MKK’den sağlanan pay sahipleri çizelgesini dikkate alır. Bu doğrultuda pay sahipleri çizelgesinin hazırlanması için yapılacak başvuru usul ve esasları düzenlenmiştir.
  • MKK nezdinde tutulacak kayıtların tutulması ve paylaşılması da Tebliğ kapsamında düzenlenmiş olup hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bildirimlere dayalı bu kayıtlara dair elektronik işlem yöntemleri, hatalı veya eksik kayıtların düzeltilmesi, mücbir sebep, iptal bildirimleri, saklama süresi gibi hususlar da gözetilerek usul ve esasları düzenlenmiştir.
  • Tebliğ uyarınca yapılacak kayıt ve bildirimlerin MKK sistemine yapılma usulü ile şirket ve pay sahiplerinin bilgilendirilmesinde kullanılacak kanalların da düzenlendiği son hükümlerde, hacze ve tedbire konu edilen paylar, küçükler, kısıtlılar ve mirasçıların bildirimi ve ücret düzenlemelerine yer verilmiştir.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ metnine buradan ulaşabilirsiniz.