5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (“5510 sayılı Kanun”) ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmek üzere 30.01.2023 tarihinde sunulmuştur. Söz konusu kanun teklifi ile aşağıdaki düzenlemeler yapılması öngörülmektedir.

a. Emekli Aylığı Bağlanacak Olanlar İçin Yaş Şartına İlişkin İstisna

Kanun teklifi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa “Geçici Madde 95” hükmü eklenmesi planlanmaktadır. İşbu geçici madde kapsamında aylık bağlanması için talepte bulunanların tabi olduğu mevzuat kapsamında (506 sK., 1479 SK., 2925 sK., 2925SK., 5434 sK.) emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu mevzuatlarda öngörülen yaş şartı dışındaki şartları sağlamaları durumunda yaşlılık ve emeklilik aylığından yararlanmaları öngörülmektedir.

Sonuç olarak geçici madde 95 hükmüyle sigortalıların tabi oldukları mevzuatta öngörülen yaş şartına istisna getirilmiş olup diğer emeklilik şartlarını sağlamaları durumunda emekli aylığına hak kazanacakları öngörülmektedir.

Yapılan açıklamaya göre 5510 sayılı Kanun’un 4/1/a bendinde sigortalı olanların 08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıç tarihlerine göre prim günlerini (5000 ile 5975 gün arası) doldurmaları halinde emekli olabilecekleri anlaşılmaktadır.

5510 sayılı Kanun’un 4/1/b bendinde sigortalı olanların ise kadınlarda 20 yıl 7200 gün, erkeklerde 25 yıl 9000 gün kriterini sağlamaları halinde emekli olmaları mümkün olacaktır.

Bununla beraber söz konusu geçici maddeye dayanılarak geçmişe yönelik bir ödeme yapılmayacağı veya geriye dönük hak talep edilemeyeceği öngörülmektedir.

b. Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Hissesi Desteği:

Geçici Madde 95- kapsamında yaşlılık veya emeklilik aylığı talebinde bulunarak ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı alacaklardan, yaşlılık veya emeklilik aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin en son çalışılan özel sektör iş yerinde ayrılış bildirgesi verildikten sonra 10 gün içerisinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek priminin beş puanlık kısmının hazineden karşılanması öngörülmektedir.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması durumunda, söz konusu sigortalı için bu indirimden tekrardan yararlanılamaz.