Resmî Gazete’de 9.11.2012 tarihinde yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmeliğiyle “Yönetmelik” kişilerin bireysel emeklilik sistemine girmesine, emeklilik sözleşmesinin düzenlenmesinden son ermesine kadar geçen süreçte emeklilik sözleşmesine taraf olanların hak ve yükümlülüklerine ve bireysel emeklilik sisteminin işleyişine ilişkin esas ve usulleri düzenlenmiştir.

28.03.2023 tarihli 32146 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğiyle “Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” bireysel emeklilik sisteminde önemli değişiklikler öngörülmüştür.

  • Yönetmeliğin fon dağılımı ve değişikliği hakkındaki 10. Maddesine “Şu kadar ki, katılımcı her fon dağılımı değişikliğinde, BEFAS üzerinden sunulan fonlar dâhil olmak üzere azami yirmi fon tercihinde bulunabilir.” ibaresi eklenmiştir.
  • Hakların kullanıma ilişkin 13. madde hükmünde düzenleme yapılmış olup, Yönetmeliğin fon paylarına ilişkin tedbirler hükümleri saklı tutulmuştur.
  • Emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketlerden bireysel emeklilik sistemine aktarım yapan üyeler, emeklilik hariç tüm hak ve alacağını hizmet sunucusuna devredebilecektir.
  • Vefat eden katılımcıların birikimleri devlet katkısı hesabında tutulur ve katılımcının mirasçılarına ilgili bilgi ve belgelerin şirkete ulaştığı tarihten itibaren yirmi iş günü içinde ödenir.
  • Yönetmeliğin 23/A maddesine eklenen fıkra ile Kurul, 26/C maddesi kapsamına giren birikimlerin yatırıma yönlendirilmesi amacıyla BEFAS üzerinden tüm şirketlerin işlem yapacağı fonların; kurulması, kesinti yapısı ve oranları, sayısı, içeriği ve yönetimine ilişkin usul ve esasları Sermaye Piyasası Kurulunun uygun görüşüyle belirleneceği öngörülmüştür.
  • Son olarak alacağın devrine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bu kapsamda Katılımcı, bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacağının tamamını veya bir kısmını 26’ncı madde kapsamında fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talebe konu sözleşmeler hariç olmak üzere alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebileceği düzenlenmiştir. Bu çerçevede, bireysel emeklilik sisteminde bulunan yatırımcıların, sistemden kaynaklanan alacaklarını bankalara devretmek suretiyle, avantajlı şekilde kredi kullanabilmeleri mümkün hale gelmiştir.

Değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.