1. GENEL OLARAK

Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği (“Tebliğ”) Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106’ncı ve 107’nci maddelerinde sayılan bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı fiillerinin işlenmesi halinde gerekli tedbirlerin alınarak piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişinin temin edilmesini amaçlamaktadır.

  • Bilgi Suistimali Nedir?

Doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasası araçları ya da ihraççılar hakkında, ilgili sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki ve henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri veren veya verdiği emri değiştiren veya iptal eden ve bu suretle kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden; ihraççıların veya hâkim ortaklarının yöneticileri, pay sahibi olan ve bu nedenle bilgilere sahip olan kişiler, meslek icrası nedeniyle bu bilgilere sahip olan kişiler, bu bilgileri suç işlemek suretiyle elde eden kişiler ve sahip oldukları bilginin belirtilen nitelikte bulunduğunu bilen veya ispat edilmesi hâlinde bilmesi gereken kişiler bilgi suistimali suçunu işlemiş olurlar.

  • Piyasa Dolandırıcılığı Nedir?

Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar piyasa dolandırıcılığı suçunu işlemiş olurlar.

2. TEBLİĞDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

19 Eylül 2023 tarihli 32314 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile “Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” bazı değişiklikler yapılmıştır.

  • Yasaklı Sermaye Piyasası Araçları Hakkında İşlem Yapma Yasağı ve İstisnaları

Yasaklı sermaye piyasası araçları ile borsalarda işlem görmeyen sermaye piyasası araçlarının satışına ilişkin Tebliğin 14. maddesinin birinci fıkrası değiştirilmiş olup, bu kapsamda yasaklı sermaye piyasası araçlarının işlem yapma yasağı süresince hiçbir gerekçeyle borsada satılmayacağı düzenlenmiştir.

Ancak söz konusu işlem yapma yasağı için Tebliğin 15. maddesinde ve 16. maddenin beşinci fıkrasında belirtilen durumlar istisna olarak kabul edilmiştir.

Hakkında işlem yasağı kararı verilen kişinin yatırım kuruluşlarına olan kredi borçlarının kapatılması için yatırım kuruluşlarının Tebliğin 15. maddesi kapsamında yapacakları satış işlemlerinde Pay Tebliği’nin 15. maddesi uygulanacaktır.

İkinci istisna, Değişiklik Yapılması Tebliğ ile eklenen 16. maddenin beşinci fıkrası olup, haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilerin Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki mevcut açık pozisyonlara ilişkin takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülüklerinin yatırım kuruluşlarınca yerine getirilmesi durumunda, yatırım kuruluşları kendilerine söz konusu takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle borçlu olan müşterileri ile yatırım hizmet ve faaliyetleri bağlamında akdedilen sözleşmelerde hüküm bulunması kaydıyla kendi nezdinde yer alan hesaplardaki borçlu müşterilerine ait sermaye piyasası araçlarını Borsa’da veya ilgili aracın Borsa’da işlem görmemesi halinde Borsa dışında satarak veya virmanlayarak alacaklarını tahsil edebileceklerdir.

Sayılan istisnalar dışında yasaklı sermaye piyasası araçları hiçbir gerekçeyle borsada satılmayacaktır.

  • Başvuruların Sonuçlanması

Son olarak başvuruların sonuçlanmasına dair Geçici Madde 1 eklenerek, 16. maddenin beşinci fıkrasının, haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilerin işlem yapma yasağı uygulanmadan önce Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülükleri, 16. maddenin beşinci fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten önce doğmuş ve bu yükümlülüklerin yatırım kuruluşlarınca yerine getirilmiş olduğu hallere de uygulanacağı düzenlenmiştir.

Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 19/09/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.