Ülkemizin ticaret politikalarını güncellemeye yönelik 03/05/2024 sayılı 28 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Bu teklifle yapılması istenen kanun değişiklikleri aşağıdaki gibidir:
Türk Ticaret Kanunu’nda Değişiklik: Anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve başkan vekilinin seçilme sürelerine uyum sağlanması, yönetim kurulunun yetki devri düzenleniyor.
- Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yönetim kurulu üyelerinin seçilme şekliyle ilgili ibarede değişiklik yapılmıştır.
- Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle, müdürlerin ve aynı işleve sahip kişilerin atanma ve görevden alınmalarına ilişkin düzenlemede değişiklik yapılmıştır.
- Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yönetim kurulu üyelerinin toplantıya çağrılmasına ilişkin prosedürlerde değişiklik yapılmıştır.
- Türk Ticaret Kanunu’na eklenen geçici madde ile, şirket veya kooperatifin kaydının silinmesi durumunda, ilgili ticaret sicili müdürlüğü aleyhine yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilemeyeceği belirtilmiştir.
- Türk Ticaret Kanunu’na eklenen geçici madde ile, sermayesi en az sermaye tutarının altında olan anonim ve limited şirketlere 31/12/2026 tarihine kadar sermayelerini belirli tutarlara yükseltme zorunluluğu getirilmiş ve bu konuda genel kurul toplantı nisabı aranmayacağı ve kararların çoğunlukla alınacağı düzenlemeler yapılmıştır. Ticaret Bakanlığı’nın bu süreyi en fazla iki kez bir yıl uzatma yetkisi verilmiştir.
Tüketicinin Korunması Kanunu’nda Değişiklik: Reklam içeriğinin çıkarılması ve erişimin engellenmesi yetkisiyle ilgili düzenlemeler getiriliyor, aykırı fiillere yönelik idari para cezaları artırılıyor.
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a yapılan değişiklikle, 63 üncü maddenin birinci fıkrasına “durdurma cezası” ibaresinden sonra “ya da içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı” ibaresi eklenmiştir.
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a yapılan değişiklikle, 77 nci maddenin başlığı “Yaptırım hükümleri” olarak değiştirilmiş ve çeşitli maddelerde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenlere uygulanacak idari para cezaları düzenlenmiştir. Ayrıca, internet ortamında gerçekleşen aykırılıklarda Reklam Kurulu’nun içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine karar verebileceği belirtilmiştir.
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a eklenen geçici madde ile, devre tatil hakkına ilişkin düzenleme yapılmış ve devre tatil satışı yapılmasına ilişkin hususlar belirtilmiştir.
Kooperatifler Kanunu’nda Değişiklik: Kooperatif Bilgi Sistemine kaydı gerçekleştirilemeyen ortaklara yönelik kayıt eksikliklerinin giderilmesi ve geçiş sürecinin tamamlanması için süre uzatımı öngörülüyor.
- Kooperatifler Kanunu’na ek bir madde ile, geçiş sürecinin tamamlanamaması durumunda Ticaret Bakanlığı’na iki kez birer yıl süre uzatma yetkisi verilmektedir. Bu süre boyunca yönetim kurulu üyeleri ve memurları hakkında bazı yükümlülüklerin uygulanmayacağı belirtilmektedir.
- Kooperatifler Kanunu’nda geçici bir maddeye yapılan değişiklikle, belirli sürelerin uzatılması beş yıla çıkarılmıştır.
Rekabetin Korunması Kanunu’nda Değişiklik: Anayasa Mahkemesi kararının gereğine uygun olarak kadro ihdası ve iptali yetkisinin düzenlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, ihlal isnadının bulunmadığı durumlarda tarafların savunma verme yükümlülüğü kaldırılıyor.
- Rekabetin Korunması Kanunu’nda soruşturma süreçleri ile ilgili bildirim süreleri ve prosedürlerinde değişiklik yapılmıştır.
- Rekabetin Korunması Kanunu’nda taraflara tanınan savunma süreleri ve soruşturma raporundaki görüşlerin değerlendirilmesi ile ilgili prosedürlerde değişiklik yapılmıştır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda Değişiklik: Ürün ihtisas borsalarında aracılık işlemlerinin düzenlenmesi ve riskin azaltılması amacıyla teminat ve garanti fonu mekanizmaları oluşturuluyor.
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda ürün senetleri ve alivre sözleşmelere ilişkin işlemlerde aracı kuruluşların sorumlulukları ile ilgili düzenlemelerde değişiklik yapılmıştır. Ayrıca, müşteri hesaplarındaki nakit alacak bakiyelerinin nemalandırılmasına ilişkin düzenlemeler eklenmiştir.
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’nda Değişiklik: Lisanslı depo işletmelerinin faaliyetlerinin denetimine ilişkin düzenlemeler güncelleniyor ve aykırı eylemlere yönelik idari para cezaları artırılıyor.
- Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, lisanslı depo işletmelerine uygulanacak idari para cezaları ve bu cezaların tekrarı durumunda artırılacak cezalar düzenlenmiştir. Ayrıca, lisanslı depo işletmelerinin ve yetkili sınıflandırıcıların uymaları gereken kurallar ve alınacak cezalar belirtilmiştir.
Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Kanunu’nda Değişiklik: Pazar yerlerinde satış yerlerinin tahsis usulü ile kullanılması sağlanarak pazarcıların maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor.
- Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kiralama ile ilgili ibareler madde metninden çıkarılmıştır.
- Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kiralanması veya kiralama ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
- Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kiralanması ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
- Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’na eklenen geçici madde ile kapalı pazar yerlerindeki sınırlı ayni haklar ve kiracılık haklarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’nda Değişiklik: Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk eylemleri için öngörülen idari para cezalarının yükseltilmesi öngörülüyor.
- Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a yapılan değişiklikle, çeşitli maddelere aykırı hareket edenlere uygulanacak idari para cezaları ve Bakanlık tarafından iş yerlerinin kapatılması yetkisi düzenlenmiştir.
Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nda Değişiklik: Güvensiz ürün ihraç eden firmalara caydırıcı cezalar verilmesi hedefleniyor.
- Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ürün güvenliğiyle ilgili aykırılıklarda uygulanacak idari para cezaları belirtilmiştir.
İlgili kanun tasarısına buradan ulaşabilirsiniz.